Sürdürülebilirlik politikasını enerji ve atık yönetimi, toplumsal sorumluluk, insan kaynağı, eğitim ve sağlık gibi birçok alanda yöneten Liberty Hospitality Group, 2024 yılında sürdürülebilirliğe daha fazla odaklanacak. 2024 yılı sürdürülebilirlik bütçesinin büyük kısmını; karbon ayak izini azaltmak için enerji verimliliği projelerine ve yenilenebilir enerji kaynaklarına harcayacak olan grup, sosyal sorumluluk projeleri, sürdürülebilir tedarik zinciri, atık yönetimi ve geri dönüşüm programlarını da genişletmeyi planlıyor. Grup, 2026 yılına kadar toplam karbon salınımını Kapsam 1 ve Kapsam 2 düzeyinde 2021 yılına göre %10 azaltmayı hedefliyor.
Elektrik ihtiyacının bir kısmını güneş enerjisiyle karşılıyor
Tüm grup genelinde farkındalığı artırmak amacıyla otellerin kalite departmanlarında isim değişikliğine giderek kalite ve sürdürülebilirlik departmanı olarak güncelleyen Liberty Hospitality Group, 2024 yılında bir Sürdürülebilirlik Komisyonu kurdu. Bu komisyon, pazarlama birimi ile eşgüdümlü projeler hayata geçirdi. Kaynak yönetimi konusunda; tüm oda ve genel lavabolarda su akış hızını dakikada 5 litreyi, duşlarda 10 litreyi aşmayacak şekilde ayarlayan grup, atık suları arıtarak çevreyi etkilemeden emniyetli bir şekilde deşarj etmektedir. Havuz çalışanlarına ters yıkama prosedürü ile ilgili eğitimler veren, mutfaklarda sebze dezenfeksiyonu için ozon dezenfeksiyon sistemi kullanan grup, oluşturduğu su risk analizleri ile en çok su harcanan alanlarda alınacak önlemleri belirliyor. Doğal kaynakları verimli kullanmak için ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapan grup, malzemeleri yeniden kullanmak veya geri dönüştürmek gibi uygulamaları benimsiyor. Birçok otelinde güneş enerjisi panelleri kurarak elektrik ihtiyacının bir kısmını güneş enerjisiyle karşılıyor. Elektrik tedarikçi firmalarından, enerji kaynağının yenilenebilir olmasına ilişkin taahhüt içeren anlaşmalar gerçekleştiriyor. Grubun tüm çalışmaları doğrultusunda ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi gerekliliğine göre enerji referans çizgileri hesaplamasına göre yıllık %7 enerji tüketim değeri azaltımı elde etti.
Geri dönüşüm oranlarını % 20 seviyesinde artırdı
Atık yönetimi konusunda da önemli yatırımlara imza atan grup, otellerdeki tüm tehlikeli atıkların diğer atıklar ile karışmadan uygun şekilde tehlikeli atık depolama alanında biriktirerek lisanslı firmalara teslim etmektedir. Aynı zamanda tehlikeli atık miktarını minimize edecek faaliyetler yürütmektedir. 2023 yılı itibarıyla entegre yönetim sistemine geçerek tüm dokümantasyon sisteminde kâğıt israfını önledi. Çalışan seçimlerinde QR kodlu sınav soruları, dijital dokümantasyon sistemi ve eğitimler ile kâğıt atıklarını azalttı. Geri dönüştürülebilir atıkların toplanması ve yeninden kullanıma kazandırılması için her bölüme her atık için ayrı atık kutuları koyarak, çalışanlara konu ile ilgili bilgi verdi. Tesislerinde birçok alana damacana su koyarak plastik atık oluşumunu ve su israfını önlemeyi amaçlayan şirket, pastanelerde tek kullanımlık plastik çatal bıçak kullanımı yerine ahşap çatal bıçak kullanımına geçti. Restoran ve barlarda kâğıt pipet kullanarak, kutu içecek servisi yerine içecek üniteleri ile atık azaltımı sağladı. Tek kullanımlık kahvaltılık ürünler yerine profesyonel ürünler tercih ederek ambalaj atıklarını azalttı. Misafir odalarındaki banyo ve tuvaletlerde, genel alan tuvaletlerinde tekrar doldurulabilir sabunluklar kullanılmaktadır. Grup, 2024 yılında öncelikli hedefi olan kağıt, plastik, cam ve metal atık miktarını azaltacak önlemler almak ve oluşan atıkları doğru şekilde ayrıştırarak geri dönüşümünü sağlamayı hedefliyor. Sürdürülebilirlik politikalarının sonuçlarını ölçümleyen grup, çevresel etkileri azaltmak amacıyla enerji ve su tüketimindeki yaklaşık %5 seviyelerine kadar olan azalma, atık miktarındaki %10’e varan düşüş ve geri dönüşüm oranlarının % 20 seviyesinde artırdı.
Cankurtaranlar ve su sporlarının ortak çalışmalarıyla deniz dip temizliği yapıyor
Sürdürülebilirlik adımlarını çalışan ve misafir odağında ele alan grup, misafirlerine otellerinde uyguladığı Atık Yönetim Sistemi ile ilgili bilgilendirmeler yaparak atık miktarını azaltma ve oluşan atıkları ayrıştırma konusunda teşvik ediyor. Sürdürülebilirlik kapsamında misafirlerine mobil uygulama üzerinden atıkların ayrıştırılmasının önemi konusunda bilgilendirme yapıyor. Mini kulüplerde atık ayrıştırma ile ilgili etkinlik ve aktiviteler düzenleyerek çocuk misafirleri küçük yaşta bilinçlendiriyor. Cankurtaranlar ve su sporlarının ortak çalışmalarıyla deniz dip temizliği yapıyor.
Coğrafi etiketli ürünler ile yerel istihdama destek sağlıyor
Sürdürülebilirliğin toplumsal tarafında ise LÖSEV, DEKAMER, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı, TÜRÇEV, AÇEV, TEMA Vakfı gibi kamu yararına çalışan birçok kurum ve kuruluşa bağışlarda bulunuyor. Otellerde coğrafi etiketli ürünler kullanarak yerel istihdama destek sağlıyor. Ayrıca, toplumsal sorumluluk anlayışı doğrultusunda tesislerinin bulunduğu bölgedeki yerel topluluklarla iş birliği yaparak eğitim ve sağlık gibi sosyal projelere destek veriyor. ISO 9001, ISO 14001, ISO 50001, ISO 45001, ISO 10002, ISO 22000 Yönetim Sistemleri’nin tümü Türkak ve UKAS akreditasyonu ile belgeli grup, Travel Life belgesine sahip ve Turquality Marka Programı’nda yer almaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
GÜNDEM
05 Ocak 2025SPOR
05 Ocak 2025GÜNDEM
05 Ocak 2025SPOR
05 Ocak 2025SPOR
05 Ocak 2025GÜNDEM
05 Ocak 2025GÜNDEM
05 Ocak 2025